Högstandard ekonomisk semester på Costa Blanca, Spanien

Gran Alacant Semesterreseguide
Platserna att besöka i Costa Blanca på semestern

Alicante, Spanien
Alicante. Boulevard.

Välkommen till Gran Alacant semesterreseguide! Här hittar du information om de mest intressanta platserna att besöka i Alacants omgivningar och vad som finns att se och besöka i Costa Blanca på semestern.

Costa Blanca, Spanien
Costa Blanca, Spanien

Bland de närmaste omgivningarna av Gran Alacant kan du besöka Santa Pola, en antik stad Elche med ett stort arkeologiskt museum, en katedral och en palmpark samt Alicante och Benidorm med dess underhållningscenter.

Om du är förtjust att gå vidare finns ett enormt oceanografiskt och forskningsmuseumkomplex i Valencia.

Guadalest, Spanien
Guadalest, Costa Blanca

Lite norrut kan du hitta en mängd av förtjusande bergsutsikter med vattenfall och pittoreska byar som t ex Althea, Guadaleste m fl.

Guadalest, Spanien
Guadalest, Costa Blanca

Om du inte har bil, inga problem. Du kan använda en-dag, eller flera dagars ”Coach Trips”, bussresor. Man kan också nyttja gratis endagars bussutflykter, s k ”Green Trips”!

I bergen på Costa Blanca
I bergen på Costa Blanca

Du kan hitta mycket mer information om de här bussresorna och andra utflykter i, med contakt info, i Semesterhuset i Gran Alacant, i foldern ”Instructions”, kapitel ”Excursions”.

Alicante

Alicante hamn, Spanien
Alicante hamn

Alicantestad, 12 km norr om Gran Alacant, har allt som en modern stad kan erbjuda, som t ex shoppingcenter, stormarknad, restauranger med exklusiv medelhavsmatsedel, särskilt i hamnområdena. Gatumarknader, och även utflykter erbjuds.

Alicante, Spanien
Utsikt över Alicante från borgen

På en uråldrig majestätisk bergstopp ligger slottet Santa Barbara som dominerar Alicante och erbjuder en magnifik utsikt över hela staden och dess hamn. Slottet är mystiskt upplyst under natten.

Alicante, Spanien. Borgen Santa Barbara.
Alicante. Borgen Santa Barbara.
Utsikt över havet från borgen Santa Barbara. Alicante, Spanien.
Utsikt över havet från borgen

Santa Pola

Santa Pola hamn
Santa Pola, hamn

Santa Pola är en kuststad, 4 km söder om Gran Alacant, historiskt en viktig hamn och fiskeby.

Idag är detta område, som så många andra i Costa Blanca, beroende av turismen. Här kan du hitta strålande och utsökta lokala mataffärer. På lördagar erbjuder en typiska spanska marknaden perfekta färska matvaror, skor och andra varor.

Rester av “Lilice” hamn, Santa Pola
Rester av "Lilice" hamn

Staden grundades och byggdes på ruinerna av en viktig romansk stad som kallades Portus llicitanus, litterärt “Harbour oförändrat Elx”, vilket det var. Resterna av den uråldriga hamnen ”Lilice” kan ses i den västra delen av staden och i stadens arkeologiska museum.

Palm park i Santa Pola
Palm park "Palmeral"

Resterna av Roman Citys handelkvarter kan ses på ett flera ställen angående naturvård (och miljövård, (inkl the Casa Romana i parken El Palmeral i Santa Pola) Resterna består av väggar från bostäder på 2-3 rum och en liten veranda med en regnvattensbehållare från 1:a-4:e århundradet och grunderna från ett flertal förrådsbyggnader.

En upptäckt av större intresse är ett liberiskt skikt från 4:e århundradet f Kr, i vilken en stor mängd Iberiska och grekiska keramikföremål hittats. Senare, på 4:e århundradet fanns en romansk fisk-och saltningsfabrik på den här sidan, utöver det liberianska materialet. Båda arkeologiska lämningar kan ses av besökare på det mest uråldriga Iberiska och det senare romanska skiktet. Man kan se olika avdelningar av fabriken; filéavdelningen, tvättavdelning och inläggningen. Denna teknik av saltning, vilket fortfarande används idag, startades av Phoenicians och var mycket etablerad på romansk tid.

Santa Pola är känd för sitt traditionella lokala kök som grundar sig på havets läckerheter. Man kan njuta av den goda och prisvärda maten. Den stora variationen av musslor används i många av de exklusiva rätterna, nämnvärt är ”cigalas” (crayfish) och ”gamba roja a la plancha” (räkor tillagade på het platta). Ris är basen i de flesta kapitel i kokboken över den här regionen. Bland fiskrätter är den mest populära ”dorada” (gilt head), ”lubina” (sea bass) och ”lechola” (whiting), och utan tvekan är nr ett av fiskspecialitetérna ”caldero) en fisk-och gränsaksstuvning. Till dessert för dem som har smak för det söta erbjuda hembakade tårtor och pajer. En ”blanco y negro” iskaffe och gräddglass passar alldeles utmärkt en regnig dag.

Elche (Elx)

Utsikt över Elche
Utsikt över Elche

Elx (katolonsk), Elche (spanska), denna stad med sin rika kultur och sin 5000 åriga historia ha (officially) båda namn. Elche ligger inte så långt ifrån Medelhavskusten i regionen El Be ?? Vinalopó in Valencia, och är omringat av den största palmskogen i Europa, som den är känd för. Palmskogen var till en början planterad av The Moors, för att bringa goda och stabila inkomster i Europa, och är fortfarande framgångsrikt expolaterad även idag. Det är 200 000 palmträd som växer inom staden och många av dessa planeringar har blivit offentliga parker, det är helt enkelt en parkstad med en imponerande blandning av Medelhavs-och tropisk växlighet.

Dama Elx (Dama Elche)
Dama Elche

Dama Elche

Stadens liberianska kultur har upplevt en gyllene tid, skulpturer såsom Dama dÉlx, det bästa exemplaret av konst från denna period. Den här bysten av en liberiansk prinsessa upptäcktes 1897. Originalet finns utställt på Nationella Arkeologiska Museéet i Madrid, och en kopia finns på Elche Museum. Tusentals personer anser att hon är stadens skyddshelgon. Om du kommer att besöka Elche i påsktid, kommer du att kunna se den berömda och välutformade palm (crosses) uppför för påskens söndagsparader. Utsökta sötsaker och tårtor kan köpas i många av Elche´s affärer vilket tid som helst under året.

Skomakeri i Elche
Skomakeri i Elche

Elche spelar en nyckelroll i skotillverkningsindustrin i Spanien. Elche´s skoindustri producerar 40% idag. Processen har naturligtvis utvecklats från en traditionell handgjord tillverkning till en modern industri, men kvalitetén är av traditionen hög och en stor del av produkterna exporteras till EU-länder och till USA.